Sari la conținut

InformatHIV / PrEP

PrEP – Profilaxia Pre-Expunere


Puncte cheie

  • PrEP este foarte eficient în prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuală.

    • Pentru ca PrEP să funcționeze bine, este important să iei pastilele în mod regulat.

    • pentru ca PrEP să funcționeze, este impoertant să iei paastilele așa cum ți-au fost prescrise.

    • Deși PrEP poate preveni infectarea cu HIV, acesta nu protejează împotriva altor infecții cu transmitere sexuală.

    • S-a aprobat varianta de PrEP injectabilă cu acțiune prelungită, care se face odată la 2 luni.

    • Există și o variantă de PrEP sub formă de inel vaginal. Altele se află în studii clinice.

    Profilaxia pre-expunere (PrEP) este o formă de prevenire HIV, care folosește medicație anti HIV pentru a proteja persoanele HIV negative de contractarea HIV.

    Principiul PrEP este similar cu cel al tabletelor anti-malarie, folosit în prevenția malariei în cazul unei călătorii în țările tropicale. Dacă persoana care ia PrEP este expusă la HIV, medicamentele anti HIV din corpul acesteia opresc intrarea virusului în celule și replicarea lui. Acestea previn instalararea HIV și protejează persoana de infectarea cu HIV.

    Studiile arată că PrEP este foarte eficient în prevenirea transmiterii HIV pe cale sexuală, atâta timp cât medicația este luată înainte și după sex, așa cum a fost prescrisă. PrEP funcționează pentru bărbați și pentru femei, persoane cisgender și transgender, heterosexuale sau gay. Chiar dacă PrEP poate preveni HIV, nu previne și alte infecții cu transmitere sexuală sau sarcina.

    Probabil că știi că pe lângp Profilaxia Pre-Expunere (PrEP) ai mai auzit și de Profilaxia Post-Expunere (PEP). Amândouă folosesc medicamente anti-HIV pentru profilaxie, cu alte cuvinte, pentru prevenție.

    PrEP presupune luarea medicamentelor înainte și după expunerea la HIV, pentru că ești conștient de riscul recurent de infectare cu HIV. PEP presupune luarea medicamentelor pentru 28 de zile, după ce un incident cu risc de infecatre HIV a avut loc. Găsești mai multe informații despre PEP în alt articol din categoria Transmiterii și Prevenției.

    Luarea PrEP

    Este ideal ca PrEP să fie prescris de către un medic și să fie luat sub supraveghere medicală. Deoarece sunt aspecte importante care trebuie luate în considerare înainte de începerea PrEP. Trebuie să faci un test HIV pentru a afla care este statusul tău HIV, pentru a știi sigur că nu ai HIV înainte de începerea PrEP.

    Teste pentru Infecții cu Transmitere Sexuală, funcții hepatice, hepatita B și hepatita C sunt deasemenea recomandate.

    Medicamentele folosite de obicei, ca PrEP, sunt tenofovir și emtricitabină. Când aceste substanțe sunt combinate într-o singură pastilă, aceasta se numește, de cele mai multe ori, Truvada. Există și variante generice, care conțin aceleași substanțe dar poartă altă denumire.

    Pentru ca PrEP să funcționeze corespunzător, este imporant să iei pastilele în mod regulat, așa cum au fost prescrise de către medici. O doză uitată ocazional nu va face ca PrEP sa devină ineficient. Dar pentru cei care nu sunt aderenți la tratament și uită frecvent să ia doze, PrEP nu va funcționa.

    Testele mai sus menționate trebuie repetate odată la 6 luni.

    Opțiunile PrEP

    În acest moment sunt aprobate pastilele, soluția injectabilă și inelul vaginal ca opțiuni PrEP.

    Sunt două combinații de medicamente anti HIV aprobate pentru a fi folosite ca PrEP – emtricitabină și tenofovir disoproxil fumarate, cunoscut ca Truvada sau sub alte denumiri generice și emtricitabină și tenofovir alafenamide, cunoscut și ca Descovy. Iar FDA a aprobat un nou medicament PrEP injectabil cu acțiune prelungită: Apretude.

    De obicei este recomandat ca emtricitabină și tenofovir disoproxil fumarate (Truvada) să fie luat zilnic ca PrEP. Când este luat zilnic, funcționează pentru bărbați și pentru femei, cis și trans, hetero sau gay.

    Poți lua zilnic PrEP atunci când știi că o să ai risc crescut de a contracta HIV, ca atunci când te duci în vacanță.

    Pentru bărbații gay și bisexuali (care au fost înregistrați ca băieți la naștere) mai există o variantă de a lua emtricitabină/tenofovir disoproxil fumarate ca PrEP, înaintea unui act sexual. Acest lucru este posibil în condițiile în care persoana știe în avans când va face sex. Dacă alegi să iei PrEP în preajma activității sexuale, este recomandat să iei medicația după cum urmează:

    • o doză dublă (două pastile) între 2 și 24 de ore înainte de sex,

    • o singură doză (o pastilă) la 24 de ore după și

    • o altă doză (o pastilă) la încă 24 de ore după.

    Înghițirea pastilelor în acest fel poate reduce efectele secundare. Dar cu mai puține doze de luat, este extrem de important să nu omiți nicio singură doză.

    Dacă faci sex mai multe zile la rând, este nevoie să continui să iei PrEP câte o singură doză și încă două zile după.

    Luarea PrEP în acest mod poate reduce efectele adverse, dar este important să nu uiți nici o doză.

    Această modalitate de a lua PrEP nu este recomandate persoanelor la risc de a contracta HIV prin sex vaginal, pentru că nu există destule date științifice că se va menține un nivel destul de ridicat al PrEP în țesuturile vaginale.

    Dacă locuiești în România sau în altă țară în care PrEP nu a fost aprobat pentru utilizare, nu vei putea să îl obții de la stat. Unele persoane au ales să își cumpere online PrEP și să își facă pe propria cheltuială testele pentru rinichi și nu numai. Găsiți mai multe informații la secțiunea ”Cum să faci rost de PrEP în România”.

    Este important să te testezi, ca să te asiguri că nu ai HIV, înainte de începerea tratamentului PrEP. Pe perioada în care iei PrEP, este necesar să monitorizezi medical, regulat, posibilele efecte secundare ce pot apărea, să te testezi în continuare pentru HIV, precum și să cauți sfaturi medicale și sprijin.

    FDA a aprobat folosirea emtricitabină/tenofovir alafenamide (Descovy) la bărbații adulți și adolescenți sub administrare zilnică, în 2019. În acest moment Descovy nu este recomandat pentru persoanele care au fost înregistrate ca femei la naștere.

    Apretude, soluția PrEP injectabilă cu acțiune prelungită, care se face odată la 2 luni a fost aprobată de Comisia Europeanăâ dar nu este încă disponibil în România.

    Eficiența PrEP

    Mai multe studii au arătat că PrEP reduce semnificativ riscul infectării cu HIV. Organizația Mondială a Sănătății sprijină folosirea medicației PrEP.

    În studiile clinice, atunci când PrEP nu a oferit protecție, a fost pentru că persoanele respective nu luau, de fapt, medicația regulat. La persoanele care au fost capabile să ia medicamentul regulat, uitțnd doar rar o doză, PrEP a fost eficient aproape în proporție de 100%.

    Într-un studiu la care au participat bărbați gay din Anglia, PrEP luat zilnic a redus infectările HIV cu 86%. Un alt studiu la care au participat bărbați gay în Franța, a demonstrat că PrEP luat doar înainte și după sex, a redus de asemenea infectările, cu 86%.

    PrEP poate funcționa și pentru bărbați heterosexuali și femei. Într-un studiu realizat pe cupluri din Africa, PrEP a redus infectările cu 75%. Dar alte câteva studii au avut rezultate mai puțin impresionante, deoarece foarte mulți participanți nu au luat PrEP în mod regulat.

    În alt studiu, PrEP luat zilnic de către femeile trans nu a fost la fel de eficient, din cauză că nu a fost luat corect, din frica intervacțiunii PrEP cu terapia hormonala. Interacțiunile sunt puțin probabile, datorită diferenței de metabolizare a Truvada și a hormonilor feminini. În acest moment nu există date despre eficacitatea Truvada la bărbații trans, din păcare.

    Eficacitatea Descovy a fost demonstrată doar de un studiu, care a găsit rezultate similare precum în cazul Truvada, la bărbații care fac sex cu bărbați.

    Disponibilitatea PrEP

    PrEP este disponibil în mai multe țări, oferit gratuit, de către autorități.

    În România ARAS - Asociația Română Anti SIDA desfășoară un proiect pilot la care te poți înscrie pentru a intra în programul gratuit și a primi PrEP. Mai multe detalii aici.

    De asemenea, se poate cumpăra PrEP în acest moment de la farmacia Academia din București. Numai cu rețetă. Iar noi vă sfătuim să nu luați PrEP înainte de a consulta un medic infecționist și a urma toți pașii enumerați mai sus.

    PrEP este recomandat pentru persoanele care au risc crescut de a contracta HIV. Nu este recomandat pentru toată lumea.

    Ar fi potrivit pentru tine să iei PrEP?

    PrEP ar putea să ajute dacă activitatea sexuală pe care o ai nu este atât de prudentă pe cât ți-ar plăcea. Dacă este dificil uneori să folosești prezervativul sau să cunoști cu certitudine statusul HIV al partenerului tău, PrEP ar putea să facă sexul mai sigur. Pentru situația în care unii din partenerii tăi sexuali ar putea să aibă HIV fără să știe, PrEP ar putea să îți protejeze sănătatea.

    Nimeni nu se așteaptă să ia PrEP pentru totdeauna. PrEP este cel mai probabil să fie util în perioadele de câteva luni sau ani în care riscul tău de infectare cu HIV este mai ridicat. Dacă nu mai ai comportament la risc, poți să te gândești la opririrea tratamentului preventiv PrEP. Poți apoi să îl reîncepi oricând simți nevoia.

    Deși PrEP asigură un nivel de protecție împotriva HIV, acesta nu protejează și de alte infecții cu transmitere sexuală. Prezervativele pot proteja împotriva gonoreei, chlamydiei, sifilisului și hepatitei C, precum și sarcinii nedorite.

    PrEP nu este alegerea optimă pentru toată lumea. Cei care pot să folosească prezervative constant și alte strategii și prevenire HIV nu au nevoie de PrEP.

    Dacă partenerii tăi nu au cu siguranță HIV, PrEP iarăși nu este necesar. Iar dacă ai un partener care trăiește cu HIV, care ia tratament antiretroviral și care are o încărcătură virală nedetectabilă, atunci nu există risc de infectare cu HIV.

    Dacă este dificil pentru tine să iei pastile în mod regulat (ori în fiecare zi ori de fiecare dată când faci sex) fără a rata doze, atunci PrEP este potrivit pentru tine. Ar putea să nu fie potrivit pentru persoanele cărora le displace ideea de a se baza pe medicație sau care nu vor să facă vizite regulate la medic.

    Efecte secundare și rezistențe

    Aproximativ 1 din 10 persoane care iau Truvada ca PrEP au efecte secundare de scurtă durată în primele săptămâni. Aceste probleme, precum cele de stomac, dureri de cap, oboseală, sunt de obicei minore și dispar după o săptămână sau două.

    Efectele secundare pe termen lung sunt rare. Până la 2% dintre cei care iau PrEP, au o descreștere ușoară a funcției rinichilor, în perioada tratamentului profilactic. Aceasta își revine la normal după oprirea PrEP-ului. Medicii ar trebui să monitorizeze funcțiile rinichilor persoanelor care iau PrEP.

    În vreme ce unele persoane și-au exprimat îngrijorarea că folosirea PrEP ar putea duce la dezvoltarea tulpinilor de HIV rezistente la medicație, acest lucru s-a întâmplat foarte rar în practică.

    Terapia hormonală

    Multe persoane transgender consideră luarea PrEP îngrijorătoare din cauza posibilelor efecte adverse și interacțiuni, și în particular interacțiunea PrEP cu terapiile hormonale. Studiile au demonstrat că PrEP nu scade sau crește nivelul hormonilor feminini sau masculini. Hormonii feminini pare că scad foarte puțin nivelul de tenofovir, medicament care face parte din PrEP, dar nu îndeajuns încât să afecteze eficacitatea zilnică a PrEP.

    Acest articol a fost revizuit în mai 2024.


Poate te interesează și:

  • Teste pe care să le faci înainte de începerea PrEP

  • Cum să faci rost de PrEP în România

  • Care sunt efectele secundare ale medicamentului Truvada folosit ca PrEP?

Acest site folosește cookie-uri

Pentru a-ți oferi o experiență bună de navigare, utilizăm fișiere de tip cookie. Dacă nu ești de acord cu utilizarea cookie-urilor, poți să îți retragi consimțământul pentru utilizarea cookie-urilor prin modificarea setărilor din browser-ul tău.