Teste pe care să le faci înainte de începerea PrEP

Înainte să începi să iei PrEP, ar trebui să faci aceste teste. Dacă deja ai început să iei PrEP, e necesar să le faci cât mai curând posibil:

E important să fii sigur că nu ai HIV – dacă ai luat HIV, folosirea PrEP-ului poate să favorizeze dezvoltarea rezistenței la medicamente, care ți-ar putea trebui în viitor, ca tratament HIV.

Asigură-te că îți faci un test la sânge de generația a 4-a pentru HIV. Acesta îți va spune statusul tău HIV din urmă cu 4 săptămâni. Alte teste, inclusiv cele care dau rezultat imediat și cele pe care le poți face acasă, nu sunt așa de bune pentru depistarea infecțiiei recente (însă pot detecta o infectare care a avut loc cu 6-8 săptămâni în urmă).

Dacă ai fost supus oricărui risc în decursul ultimelor 4 săptămâni, este recomandat să îți faci testul și apoi să îl repeți după încă 4 săptămâni. Asta doar ca să verifici dacă ai ratat vreo infectare recentă.

Dacă ai fost supus vreunui risc și ai simptome asemănătoare cu cele ale gripei, nu lua PrEP. Trebuie să excluzi posibilitatea ca nu cumva aceeste simptome să fie generate de o infectare recentă cu HIV. Mergi la o clinică să te testezi, sau la un spital, sau în locuri unde se oferă servicii de testare gratuită pentru HIV (de ex. la ARAS).

Testul de hepatita B este esențial de asemenea, pentru că medicamentele PrEP sunt active împotriva hepatitei B. Încă poți lua PrEP, dar trebuie să cauți recomandarea unui medic.

Teste pe care să le faci regulat pe parcursul PrEP

Monitorizarea regulată este importantă. La fiecare 3-6 luni ar trebui să îți faci teste pentru:

O dată pe an ar trebui să îți faci:

Aproape orice clinică particulară sau de stat poate să îți facă aceste teste, cu recomandare de la medic sau cu plată.